Månadsmöte i maj, samarbete SK7DX, SK7CE och SK7OA

Månadsmöte i maj, Bejokens lunchrum. Ett klubbsamarbete mellan SK7OA, SK7CE och SK7DX. 

Föreläsare och gäst, SM5AQD/Håkan, berättar om 3Y0Z – Bouvet Island och VK9MA – Mellish Reef. 

 

Onsdagen den 9 maj fick vi besök av Håkan, SM5AQD som är en man som förutom att han ligger högt i DXCC listorna, kör contest, är mycket delaktig i många DX expeditioner runt om i världen. Vid sitt besök hos oss i år var huvudpunkten expeditionen till Bouvet, en av de mest svårbesökta platserna i världen – Antarktisk. DX expeditionen var mycket välplanerad och denna planering startade för cirka 10 år innan att expeditionen genomfördes. Trots detta kan det tyvärr bli så att oförutsedda incidenter/händelser gör att man inte når sitt mål. Håkan berättade om planering, utrustning, riggar, slutsteg, kostnader, checklistor, genomgångar, ja allt som hör till en DX expedition. I fallet Bouvet som alla känner till kom tyvärr inte deltagarna ända fram på grund av brand i ett motorlager och det innebar att expeditionen fick avbrytas. Teamet fick tillbringa 31 dygn på båten Betanzos. Håkan berättar även om andra händelser på båten som ger oss amatörer ett annat perspektiv på vad det är som många expeditionsdeltagare går igenom för att vi i lugn och ro, hemmavid skall få ett nytt bandland. 

Länk till hemsida: https://www.bouvetdx.org/   

Håkan berättade vidare om DX expeditionen till Mellish reef, VK9MA, som han var med att planera tillsammans med Rob, N7QT. Håkan ordnade tre operatörer förutom sig själv och det var LB8DC/Morten, SM1ALH/Eric och SM5GLC/Lasse. Även här berättade Håkan mycket om alla de förberedelser som är ett måste för att genomförandet skall bli lyckat. Håkan berättar att han lagt många hundra timmar i planering, resande och för att hämta och köpa material för att expeditionen skulle kunna genomföras. En imponerande arbetsinsats! En liten jämförelse i reslängd med båt är att resan som deltagarna gjorde till VK9MA var fyra dygn på båt, således totalt 8 dygn tur och retur. Detta kan jämföras med DX expeditionen till Bouvet där man totalt tillbringade 31 dygn på båten Bentanzos. 

Länk till VK9MA:s hemsida: https://vk9ma.com/

Här följer en liten bildkavalkad över mötet. 

 

Här till höger ser vi Håkan, SM5AQD i berättartagen. Från vänster ser vi SM7IUN/Björn från SK7CE och i mitten Björns kompis Mats som inte är amatör men efter föredraget har intresset för att ta ett cert ökat markant. Längst bak från vänster SM7EYW/Torleif och SM7NYN/Kent. Tack Torleif och Kent för gott kaffe och gott kaffebröd!

 

 

Här ser vi fler deltagare från mötet, både från SK7OA, SK7DX och SK7CE. 

 

Fler mötesdeltagare vid mötet från alla klubbar. 

 

Resterande mötesdeltagare från mötet som lyssnar noggrant på Håkans inspirerande föredrag. Ett lyckat möte med god stämning, många frågor till Håkan och en liten diskussion i slutet om amatörradions framtid där alla mötesdeltagare respekterade varandras åsikter och specifika intresseområden inom amatörradion. 

 

Efter mötet tackades Håkan med en varm applåd för ett mycket professionellt föredrag. Totalt var vi 28 mötesdeltagare som kom på mötet. Tack även till företaget Bejoken som låter SK7DX använda lunchrummet till våra klubbträffar. 

SK7OA – Skurup meddelar att man planerar att genomföra en loppis söndagen den 26 augusti. SK7DX har 4-5 medlemmar som kan ställa upp och hjälpa till. 

Undertecknad fick ett spontat brev via e-post gällande kvällen och det löd: 

Hej Mats! 
Tack för igår. Det var väldigt roligt att få mer kött på benen 
om expeditionerna samt att få träffa AQD ”in real life”.  
Det var ju kul att så många kom och engagemanget gick inte 
att ta fel på. 
Hoppas du känner dig nöjd, för det har du all anledning till. 
73 Göran SM7IYM från HCL. 

 

Publicerat och copyright: SM7GIB  

 

 

Lämna ett svar