Månadsmöte i november

Månadsmöte i november 

 

Efter allmänt radiorelaterat samtal och fika var det så dags för dagens presentation. Temat var små datorer och inbyggda system för utveckling av amatörradion som hobby.
SA7BGN Joakim visade och berättade om tre olika små datorer (System On Chip).

Arduino Uno som är mycket vanlig i home-makers-sammanhang för sin enkelhet. Man kan med rätt små medel och få rader kod åstadkomma en datorstyrd lösning för något som använder elektriska signaler. Det kan vara både digitala, analoga och pulsbreddsmodulerade signaler.

Intel Eddison med ett tilläggskort som kallas Arduino kit.
Med hjälp av den här datorn kan man både köra ett operativsystem och utveckla sina tidigare Arduino-projekt. Med operativsystemet Linux kommer enkelheten och alla tjänster för nätverk och kommunikation som man kan önska sig. Tillägskortet Arduino kit gör det möjligt att vara 100% pin- och signal-kompatibel med Arduino. Korten har samma fysiska utformning.
Här finns också tillgång till alla möjliga språk att skriva kod i.

Slutligen stiftades bekantskap med utvecklingskortet Olinuxino A20 från olimex.com.
Detta är en komplett dator på ett litet kort. Användaren får tillgång till både fri programvara och öppen design för hårdvaran.
Datorns processor är ARM-baserad och man kör med fördel Linux på den.
Kortet har generöst med anslutningar, både i form av kontakter för standardprylar såsom tangentbord, bildskärm, nätverk eller extern datalagring, men också s.k. GPIO, hela 160 signalpinnar som användaren fritt kan laborera med för egna uppfinningar.

Alla tre korten har de gemensamma och sympatiska egenskaperna att de kan köpas on-line, på Electrokit eller annan önskad plats för ca 500 kr.

Vid pennan: SA7BGN/Joakim

 

Publicerat: SM7GIB/Mats 

Lämna ett svar