Månadsmöte i april

Månadsmöte i april, SK7DX besöker LTH, Lunds tekniska högskola. 

Den 13 april besökte SSRA/SK7DX LTH i Lund. Studiebesöket hade initierats och planerats av SM7VCF/Johan. Besöket inleddes med att Johan förevisade grundläggande AD/DA-omvandling i kurslaboratoriet, där han arbetar som laborationshandledare i elektrisk mätteknik inom flera civilingenjörsutbildningar. Efter hans uppvärmning av deltagarna förflyttade sig alla till institutionen för Elektro- och informationsteknik där kvällens föreläsare och värd SM7LSZ/Göran Jönsson tog emot. Han forskar och undervisar i radioteknik på LTH. Han visade hur man använder sig av olika typer av mätutrustning, och då främst spektrumanalysator och nätverksanalysator. Göran visade olika mätningar med dessa mätinstrument och nyttan av dessa, allt från att kompensera för antennkabelns inverkan på mätningar till hur man kan använda instrumenten för att kartlägga störningar från 4G-nätet på sin tevemottagning. Göran visade även runt i det avancerade forskningslaboratoriet för radioteknik med radioskärmat mätlabb, mätutrustning i GHZ-området och en mycket avancerad utrustning till att tillverka kretskort. Pågående forskningsprojekt förevisades, bl.a.  MIMO, Massive Input Massive Output, basstationer som genom att styra om antennlober mot olika användare kan kommunicera med olika användare på samma frekvens och i samma tidslucka, men inom olika antennlober.  Här följer en liten bildkavalkad.

 

 

 SM7LSZ2

Här ser vi SM7LSZ, Göran Jönsson som är chef för radiosektionen på LTH. Han är i berättartagen och informerar oss om civilingenjörsutbildning inom ämnet radio som finns i kursplanen vid LTH.  

 

 

SM7LSZ1

SM7LSZ/Göran vid de mätinstrument som han använde vid sin föreläsning. En spektrumanalysator och en nätverksanalysator. 

 

Efter föreläsningen och rundvandringen i LTH:s lokaler bjöd Göran på kaffe och SM7GUY/Ingvar hade fikabröd med sig. Många frågor dök upp och Göran kunde berätta vidare hur utbildningen ändrats sedan han kom till LTH på 70 – talet och fram tills idag. 

SM7LSZ/Göran tackades med en varm applåd och en chokladask som tack för att vi fick hälsa på och se och höra om det senaste i forskningen inom radio.

Tack till Johan, SM7VCF, som ordnat studiebesöket!

 

Text: SM7VCF

Publicerat: SM7GIB

Foto: SM7GIB

 

 

 

 

 

Lämna ett svar