Sommaräventyr – SM4GIB

 

 

Sommarminne från SM4

 

Under några veckor varje sommar tillbringar vi i SM4 och då i den lilla byn Risa 10 km. nordöst om Leksand. Jag använder signalen SM4GIB under tiden och min setup häruppe är en teleskopisk mast av märket Jensen där masten är 18m hög i fullt upphissat läge. I toppen finns en vridbar dipol för WARC banden samt en 3 el. yagi för 20/15/10m. Därtill kommer vertikal för 80/40, inverterad dipol för 80m samt L-antenn för 160m.

Somrarna innehåller inte bara radio utan även fysiskt arbete med motorsåg och röjsåg. Detta tillsammans med bad och stunder i hängmattan ger verkligen energi och avkoppling. Denna sommar hade SM0GNS/Peder och SM5HPL/Anders vägarna förbi efter ett litet radioäventyr i fjällen. De stannade över natten och gjorde även ett besök uppe på Knytberget där de naturligtvis använde sina riggar och antenner. De är hängivna till att köra SOTA och naturreservat.

Här kommer en liten bildkavalkad.

 

 

 

Trad

Ett av våren och sommarens projekt var att processa alla dessa träd som sågats ner. Jag lovar att man inte behöver uppsöka gymmet efter en vecka med motorsågen. Däremot ett pass framför radion är direkt avkopplande. 

 

 

GNS1

Här ser ni SM0GNS/Peder med sändare, antenn och i djup koncentration med att klara av ett telegrafi QSO. Det är inte många som kört Knytberget utanför Leksand. Berget är cirka 400 m högt. 

 

 

GNS2

På denna bild ser ni att Peder valt att köra vertikalt med ett metspö. Han körde cirka 20 QSO:n med många amatörer i EU. 

 

 

 

HPL2

Här ser vi SM5HPL/Anders i operatörs position. Anders valde att köra horisontell antenn. Distansen mellan Peder och Anders var cirka 25 m och deras sändare hade en effekt av cirka 5 W. I bakgrunden ser ni sjön Siljan. 

 

 

 

HPL1

SM5HPL/Anders i operatörs position där även han körde cirka 25 QSO:n med amatörer runt om i EU. Tack för besöket grabbar och välkommen tillbaka. 

 

Text och bild: SM7GIB

 

Copyright: SM7GIB

 

Publicerat: SM7GIB