A small step for a man….

Dagen till ära och med anledning av 40 års firandet av månlandningen passade jag på, under ett besök hos bekanta i Lund, att rigga min utrustning för att ta emot autentiska ljudupptagningar samt en SSTV bild från Apollo 11, som skulle sändas ut från satelliten AO-51 under kvällen. Tre passager bjöd på möjlighet till mottagning under kvällens lopp, 16.11, 17.46 och 19.26, alla i lokal tid, på nerlänk 435.300 Mc.

I sedvanlig ordning hade jag med mig min radio, en reservmottagare och min kryssyagi samt en laptop med MMSSTV för nertagning av bilden. Torrkörning av kryssyagin gjordes innan första passagen för att ha koll på vädersträck och elevation.

Dock blev det ingen mottagning under första passagen då elevationen var för låg, endast 10 grader som max, och jag hade störande objekt precis i siktlinjen.

Givetvis kom det ett ösregn och tillhörande åskoväder lagom till andra passagen. Under andra passagen, strax innan max elevation (52 grader), 17.50 lokal tid, fick jag in AO-51 och kunde höra den mycket välkända frasen ”A small step for a man, a giant leap for mankind”, men någon SSTV nertagning blev det dock inte pga audiotekniska problem med datorn, som för övrigt blev dyblöt, som jag inte ens försökte lösa med tanke på rådande omständigheter.

 

Kvällen summerades dock som en framgång och nu skall lyssnar rapport sändas till Silver Spring i USA.

 

73 de SM7I