Möte i februari – årsmöte med föredrag
Månadsmöte i februari – årsmöte med efterföljande föredrag.
SM7AWQ/Christer valdes till ordförande för SSRA:s årsmöte och Christer skötte uppdraget med van hand. Valberedningen hade utfört ett utmärkt arbete vilket gjorde årsmötet enkelt och lättarbetat. Efter årsmötet bjöds alla deltagare på en kulinarisk fastlagsbulle, inköpt på det välkända bageriet i Vissmarlöv.
Ett vanligt möte följde med en kort rapport från några från klubben som kört CQ 160 cw, vårplaneringen diskuterades, SM7EYW/Torleif förevisade några intressanta produkter inköpta från e-bay, och rutinerna kring QSL hanteringen.
Efter detta tog SM7BCX/Yngve och SM7ALC/Sven över rodret och föreläste samt förevisade många olika typer av Grid dip metrar från slutet av 40 – talet och fram tills dagens välutvecklade mätinstrument. Här visades det upp att en modernt MFJ antennmätinstrument, med hjälp av en enkel krets, kan fungera som en grid dip meter med mycket god noggrannhet. Här följer en bildkavalkad.
Från vänster ser vi SM7AWQ/Christer, SM7LBC/Claes, SM7VCF/Johan, SM7BCX/Yngve, SM7ALC/Sven, SM7NYN/Kent och SM7EYW/Torleif.
Fotograf: SM7GIB/Mats Copyright.
Här ser vi SM7BCX i berättartagen och vi ser Yngves egenbyggda Grid Dip meter från början av 50 – talet med ett sk. magiskt öga i stället för ett mätinstrument.
här ser vi SM7ALC visa sin MFJ antennanalysator med en enkel spole där instrumentet fungerar som Grid Dip meter kring 50 MHz.
Här ser vi SM7BCX hembyggda Grid Dip meter byggd någon gång i början på 50 – talet. I stället för att använda ett mätinstrument som på den tiden kostade en dyr peng använde Yngve uppfinningsrikt ett sk. ”magiskt öga” för att se var den sk. ”dippen” låg/resonansfrekvensen för den krets han mätte på. Instrumentet fortfarande fungerande.
Här ser vi en Grid Dip meter byggd av SM7FN, SK. Detta instrument byggd antagligen i starten av 50 – talet.
Här är ännu en Grid Dip meter av märket Heathkit som producerade många produkter bl. a. för radioamatörer och då i form av byggsats. Även detta instrument antagligen från kring 50 – talet.
Här en Grid Dip meter av märket Grundig. Tysk kvalitet och tillika fabriksbyggd.
Här är en Grid Dip meter av märket James Millen. Den ansågs att vara något av en Rolls Royce bland Grid Dip metrarna. Ett mycket gediget instrument och även noggrann samt i god kondition även idag.
Här en Grid Dip meter från företaget Heathkit av modernare snitt. Heathkit hade tidigt specialiserat sig på byggsatser även för radioamatörer och här fanns många olika typer av byggsatser bl. a. mätinstrument, sändare och mottagare, tranceivers men även Hi Fi utrustning.
Här ser vi en mätning med en MFJ antennmätinstrument där den används som Grid Dip meter för att ta reda på resonansfrekvensen i LC kretsen. SM7BCX har byggt in en liten krets i koaxialkontakten för att kunna mäta med instrumentet över ett stort frekvensområde med gott resultat. Nedan kan ni se kopplingsschemat.
Här är kopplingsschemat över den krets SM7BCX byggt in i sin kontakt för att kunna mäta med goda resultat över ett stort frekvensområde.
Publicerat, Copyright: SM7GIB